bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
White Album – fotografiranje baš kao nekad
‹ Tech novosti

White Album – fotografiranje baš kao nekad 24.01.

Ne tako davno, na fotografski film bilježili smo samo najdragocjenije trenutke. Umjesto da vadimo smartfon i snimamo svaku sitnicu, pažljivo smo birali na što ćemo potrošiti 24 snimke koje su stale na prosječan film

Zadnjih desetak godina, kako su digitalne kamere i smartfoni postali uobičajenim u svakom džepu ili torbi, počeli smo snimati na tisuće i gigabajte fotki koje bi onda kasnije sortirali, većinu obrisali, a samo one najbolje pohranjivali u digitalne albume.

Uz tako velik broj fotografija, svakome će se prije ili kasnije zalomiti poneka odlična fotka. No nekad nije bilo tako. Fotografski film je bio skup, na njega je stalo tek 20-ak fotografija pa su se prizori i kadrovi namještali do detalja, a za vrhunsku fotku trebalo je vrhunsko oko.

Spadaš li u skupinu onih koji žale za tim vremenima, onda bi White Album za iOS uređaje mogao postati tvojom omiljenom aplikacijom.

Ideja White Albuma je vrlo jednostavna. Naime, u pitanju je svojevrsna jednokratna kamera za tvoj mobač. Aplikacija dozvoljava da okineš samo 24 fotke, s tim da nema brisanja, editiranja i popravnog. Nakon što potrošiš 'film' tvorci aplikacije traže 20 dolara kako bi razvili tvoje fotke i poslali ti ih poštom.

Fora je u tome što fotografije nećeš vidjeti sve dok ti ne stignu na kućnu adresu. Aplikacija se ponaša baš poput 'old school' kamere – možeš snimati, ali ne možeš vidjeti kako fotke izgledaju sve dok se ne razviju.

Minus je što aplikacija ne podržava raznorazne filtere i napredne mogućnosti modernih digitalnih kamera.

No, zato je pohvalno što White Album ne naplaćuju poštarinu bez obzira odakle naručio svoje fotke – iz Los Angelesa ili Špišić Bukovice.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.01.2015.
Možda će te zanimati i: