bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Zastoj za Google auto
‹ Tech novosti

Zastoj za Google auto 01.09.

I mi smo popušili spiku s autom koji će nas voziti sam za godinu-dvije. Izgleda da od Googleovog tutača neće biti ništa još najmanje pet godina, jer auto budućnosti još uvijek ne zna voziti po kiši, snijegu, nepoznatoj cesti, parkiralištima, garažama…

Razvikani Googleov 'pametni' automobil, koji bi nas za par godina trebao voziti sam, ima velikih problema, ustvrdio je Steven Shladover, znanstvenik s University of California. Iako je Googleov automobil sigurno prevalio 700.000 milja (više od 1.100.000 km), futurističko vozilo potpuno je izgubljeno bez detaljnog plana puta i navigacijskih karti.

Osim toga, Google auto još nije vozio u snježnim uvjetima, pa niti po jakoj kiši. Predstoji mu i testiranje u garažama na više nivoa te na velikim parkiralištima.

Gledajući demonstracije na internetu, stječe se dojam kako Google automobili mogu voziti posvuda. No, takva vozila mogu se kretati samo rutama koje su prethodno detaljno mapirane. Za izradu jedne takve rute potrebno više truda nego za trasiranje Street Viewa.

Chris Urmson, direktor razvojnog tima projekta, priznaje da Google auto još uvijek ima dosta ograničenja, ali kako se nada da će vozilo biti spremno dok njegov 11-godišnji sin ne dobije prvu vozačku dozvolu. S obzirom da se u SAD-u vozačka može dobiti s 16 godina, znači da ćemo se najranije do 2019. voziti kao do sad.

Izvor

Posljednja izmjena: 02.09.2014.
Možda će te zanimati i: