bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
4 YouTube zanimljivosti koje (možda) nisi znao
‹ Fun novosti

4 YouTube zanimljivosti koje (možda) nisi znao 26.10.

Toliko samo navikli na YouTube da više ne možemo zamisliti surfanje bez tog megapopularnog video servisa. No, kladimo se da ne znaš kako je YouTube nastao i kakve veze ima s PayPalom, obradom metala i slonovima

Treći najveći site na webu, iza Googlea i Facebooka, mjesečno privlači 800 milijuna korisnika koji odgledaju više od 4 milijardi sati videa. Impozantne brojke koje uzimamo zdravo za gotovo jer je u pitanju YouTube. Jubito je pokrenut 2005. i u tih sedam godina postao je djelom naše svakodnevnice. Saznajte kako je nastao i u čemu je tajna uspjeha najvećeg video servisa na svijetu:

1. Da nema Ebaya, PayPala i Wireda vjerojatno ne bi bilo niti YouTubea
Youtube su osmislili Chad Hurley, Steve Chan i Jawed Karim 2005. godine. Sva trojica tada su radili za PayPal. Hurley je dobio posao u PayPalu nakon što je pročitao članak u časopisu Wired. Dizajnirao je logo, mailao ga i dobio posao, a njegov logo PayPal koristi i dan-danas. Nakon što je Ebay kupio PayPal svi zaposlenici su dobili novčane bonuse, a Hurley, Chan i Karim su dobiveni novac iskoristili za pokretanja YouTubea.

2. YouTube je zamišljen kao site za sklapanja poznanstava

Tri osnivača nisu u početku imali koncept stranice za razmjenu video sadržaja. YouTube je trebao biti site za sklapanja online poznanstava na kojem bi žene i muškarci pronalazili srodne duše putem priloženih video snimki. No, dva nepovezana događaja natjerala su ih da promjene mišljenje i koncept YouTubea. Javed Karim prvo nije mogao nigdje na netu pronaći video klip nezgode s haljinom Janet Jackson za vrijeme Super Bowla, a Chad Hurley zatim nije uspio Chenu mailati video sa svog rođendana zbog ograničenja veličine attachmenta. Shvatili su da na netu nedostaje mjesto za razmjenu i gledanje video klipova. Ostalo je povijest.

3. Youtube nije Utube
Youtube.com je registriran na Valentinovo 2005. godine, ali unatoč prilično originalnom imenu stvorio je mnogo problema tvrtki Universal Tube & Rollform Equipment. Universal Tube se bavi proizvodnjom i prodajom opreme za obradu metala, a njihova web stranica utube.com ubrzo je postala preopterećena uslijed najezde ljudi koji su pobrkali youtube i utube. Obje riječi fonetski se izgovaraju identično što je dovelo do zabune i rušenja utube.com stranice. Universal Tube je čak podigao tužbu protiv YouTubea, ali su izgubili, pomirili se sa sudbinom i otvorili novi službeni web na adresi utubeonline.com.

4. Prvi YouTube video

Danas se svake minute na YouTube uploada 72 sata video materijala, ali počeci servisa bili su puno skromniji. Prvi YouTube video snimio je Yakov Lapitsky u zoološkom vrtu San Diega. Na snimci dugoj 18 sekundi, nazvanoj 'Me at the zoo', vidi se jedan od osnivača YouTubea, Javed Karim, kako stoji ispred kaveza sa slonovima.

Izvor

Posljednja izmjena: 26.10.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • vladek666 05.11.2012. 17:01
  • Šta svepostigli u 7.g.
    Za nepovjerovati???

    www.net-like.com
  • 0 Odgovora
  • Petar Kulić 28.10.2012. 20:55
  • Zna san ovo sa slonovima, ali ne i za utube.com :)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)