bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dosadni sastanci dosadili i Kinezima
‹ Fun novosti

Dosadni sastanci dosadili i Kinezima 06.12.

Kinezima je napokon 'pukao film'. Odlučili su okrenuti ploču i umjesto dugih političkih sastanaka stvari obavljati efikasnije. Traže se diskusija i učinkovitost, na opće zaprepaštenje mediokriteta koji su sastanke do sada koristili za spavanja ili kopanje nosa

Ah, taj komunizam. Stalna sastančenja, govorancije i gubljenje vremena po plenumima, komitetima, odborima... Ovako izgleda kineska politička scena, a da budemo iskreni malo nas podsjeća na naš Sabor. No, naši vrli političari ipak su med i mlijeko naspram članova Kineske komunističke partije (KKP). Dovoljno je pogledati snimke s neke njihove sjednice ili skupa i primijetit ćeš gro ekipe koja mrtva-hladna spava dok ostali govore.

Novo vodstvo KKP-a odlučilo je prekinuti ovu dugogodišnju tradiciju. Državna novinska agencija Xinhua izdala je službeno priopćenje u kojem se od članstva KPP-a i tijela državne uprave traže kraći sastanci 'bez praznih riječi i lupetanja'.

Kineske društvene mreže oduševljeno su pozdravila ovu inicijativu (a tko ne bi) i već javljaju o prvim slučajevima primjene nove direktive u akciji. Navodi se donedavno nezamisliv sastanak u kojem je od sudionika zatraženo da sudjeluju u diskusiji umjesto čitanja pripremljenih govorancija. Zamisli ti to, diskusija na sastanku!? Užas. :)

No, Kinezi ne namjeravaju stati samo na sastancima. Ukidaju se i crveni tepisi prilikom posjeta, nema više ceremonija, svečanih večera i cvijeća za lokalne moćnike, a ukidaju se i blokade prometnica prilikom prolaska nekog glavonje koji je krenuo na plac ili na nogometnu utakmicu.

Iako većina Kineza pozdravlja prve poteze Xi Jipinga, novog vođe KPP-a, mnogi su i dalje sumnjičavi. Twiteraš Dashuaijiang upozorava: 'Slične poteze vidjeli smo prije 20 godina, ali na kraju od svega toga nije bilo ništa'.

Svatko tko je prisustvovao nekom dosadnom političkom ili korporativnom sastanku morat će se složiti s Dashuaijiangom. Naime, nije problem u ljudima koji posao žele obaviti što brže i efikasnije, jer su takvi u manjini. Problem je u onima koji pričaju u nedogled i spavaju dok drugi pričaju u nedogled. Njima je u interesu da sve ostane po starom, jer oni ne znaju raditi ništa drugo doli pričati i spavati. Na kraju krajeva, zbog toga se i bave politikom.

Izvor

Posljednja izmjena: 06.12.2012.