bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Futuristički autobus skuplja prašinu
‹ Fun novosti

Futuristički autobus skuplja prašinu 09.12.

Jedna od priča koje su nas zabavljale prošlog ljeta bila je i ona o kineskom autobusu budućnosti, vozilu koje je trebalo revolucionarizirati gradski prijevoz. Transit Elevated Bus (TEB) konstruiran je tako da ispod njega prolaze osobni automobili dok on vozi gradskim ulicama. Sjećaš se tog busa? Pa… ispostavilo se da je u pitanju prilično neostvariva ideja

Ljetos smo u baš svim medijima mogli vidjeti kineski autobus budućnosti. TEB su neki pozdravili kao genijalnu ideju dok su oni praktičniji nakon kraćeg razmišljanja samo odmahnuli rukom i nasmijali se. Ispostavilo se da su bili u pravu pošto je TEB danas hrpa starog željeza koja trune nasred ulice.

Autobus je prekriven prašinom, nitko ga ne čisti niti održava, a čak i čuvari, koji čuvaju nekoć slavno vozilo, kažu kako ih nitko nije obišao tjednima. ‘Menadžeri su odavno otišli i ne mogu stupiti u kontakt s njima’, kaže jedan od njih.

Inače, TEB je ljetos, dok su ga novinari fotografirali, vozio po šinama dugima 300 metara, a svjetski mediji pisali su o tehnološkom čudu iz Kine. Svega par dana nakon prezentacije TEB-a počele su prve kritike i optužbe o prijevari.

Iako TEB izgleda zanimljivo i bazira se na zanimljivoj ideji, sam koncept pun je rupa. Recimo, ispod autobusa mogu prolaziti vozila visine do 210 cm, TEB se kreće po šinama, a ne po cesti, dok je pitanje sigurnosti putnika koji se nalaze na visini od nekoliko metara totalna katastrofa.

Pokušaji tvrtke da novim demonstracijama privuku pažnju javnosti i potencijalnih investitora nisu urodili plodom pa je TEB ostavljen da trune u improviziranoj garaži. Naime, autobus je doslovno parkiran pod nadstrešnicom, nasred ceste, u gradu Qinhuangdau, istočno od Pekinga.

Vlasnici TEB-a zakupili su 300 metara ulice do 31. kolovoza sljedeće godine pa se sad stanovnici Qinhuangdoa žale gradskim vlastima, tražeći od njih da uklone nesretni TEB i ulicu ponovno osposobe za promet.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.12.2016.
Možda će te zanimati i: