bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Leti, leti, leti... zmaj!
‹ Fun novosti

Leti, leti, leti... zmaj! 30.08.

Moramo te razočarati - zmajevi ne postoje. Ne postoji niti Djed Mraz, ali o tom drugom prilikom, ovo je priča o zmajevima. Iako pravi zmajevi žive samo u legendama i filmovima jedan gmaz nedavno je poletio nebom iznad Pittsburgha

Richard Hamel desetljećima se bavi izradom letjelica na daljinsko upravljanje. S unucima je prije dvije godine gledao crtić How to Train Your Dragon i zapazio kako rep zmaja u filmu neodoljivo podsjećaju na dizajn repa zrakoplova. 'Pomislio sam kako bi to moglo funkcionirati', prisjeća se Hamel, 'Počeo sam se pitati bih li mogao napraviti zmaja koji leti'.

Hamel je napravio na desetke daljinski upravljanih letjelica u slobodno vrijeme, a preferira korištenje mlaznih motora u svojim projektima. Kupio je JetCat P80 turbinu i bacio se na posao. Procijenio je kako će mu za let biti dovoljan rezervoar za gorivo kapaciteta 2,25 litara i nakon što je dodao sve ostale dijelove (elektroniku, baterije, ispušni sustav, konstrukciju, krila promjera 2,75 metara...) imao je skoro pa gotovog zmaja teškog 15 kilograma.

Prvi testni letovi pokazali su da je zmaj jednostavno prebrz. Letio je brzinom od 160 km/h, a pri toj brzini mala, zelena letjelica nije bila niti previše upravljiva. Hamel se vratio u radionicu i redizajnirao krila, te glavu načinio pomičnom. Zmaj sad prilikom promjene smjera kormilara glavom i repom što dodatno smanjuje brzinu.

No, naš majstor nije bio zadovoljan samo sa zmajem koji leti. Htio je da njegov zmaj i izgleda opako. U uči mu je usadio crvene LED žarulje, napravio mu je zube, obložio ga ljuskama i, kao šećer na kraju, ugradio mu improvizirani bacač plamena u usta. Maleni spremnik s plinom služi kao gorivo, a kao upaljač upotrijebio je pištolj za omamljivanje snage 50.000 volta kojeg je pronašao u svom podrumu. Nego, jesi ti ikada pronašao nešto slično u svom podrumu? Kod nas ljudi u podrumima obično drže kisele krastavce i rakiju, a Ameri pištolje za omamljivanje. Toliko o mentalitetu.

Hamela je izrada zmaja koštala 8.000 dolara, a na projektu je proveo više od godinu dana. Planira zmaja prikazivati na aero-mitinzima i u parkovima u okolici Pittsburgha, ali strahuje za sigurnost svog letećeg ljubimca: 'Bojim se da bi se netko mogao uplašiti i početi pucati kad ga ugleda kako leti', kaže ovaj američki hobist.

Ameri... /faceplam

Posljednja izmjena: 30.08.2012.