bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mikrovalna punjačnica
‹ Fun novosti

Mikrovalna punjačnica 29.09.

Znanstvenici širom svijeta rade na novim i štedljivijim načinima punjenja naših gadgeta. Ekipa sa Sveučilišta u Tokiju došla je na ideju da za punjenje mobača iskoriste višak energije koje stvaraju mikrovalne pećnice

Mikrovalke spadaju u red kućanskih uređaja za koje ponekad zaboravimo da ih imamo. Napraviš kokice ili zagriješ neki sendvič i to je to. No, dok su upaljene, mikrovalne pećnice doslovno rasipaju energiju. Istraživači s tokijskog sveučilišta, predvođeni inženjerom Yoshihiro Kawaharom, rade na punjaču za mobilne uređaje koji bi iskorištavao upravo taj višak energije iz mikrovalki.

Ovaj neobični punjač ima antenu koja prikuplja mikrovalove, pretvara ih u električnu energiju i potom ih preusmjerava u druge uređaje. Ipak, količine energije prikupljene na ovaj način prilično su male, jer moderne mikrovalke moraju poštovati stroge propise o količini zračenja.

Testovi koje je proveo Kawahara pokazuju da je par minuta rada mikrovalne pećnice dovoljno da se prikupi energija za, na primjer, par minuta rada običnog digitalnog sata. Premalo i nedovoljno efikasno za punjenje modernih smartfona. Međutim, ova tehnologija mogla bi se iskoristiti kao pomoćni izvor energije u mnogim kućanskim uređajima.

Kawahara je ideju za eksperiment dobio čitajući o NASA-inom prijedlogu prema kojem bi se u Zemljinu orbitu lansirali sateliti za skupljanje sunčeve energije. Ta energija bi se potom slala na Zemlju putem radio valova. Iskreno, nije nam jasno kakve veze imaju sateliti, Sunce i mikrovalne pećnice. 

Izvor

Posljednja izmjena: 30.09.2013.
Možda će te zanimati i: