bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ne trolaj ne Novom Zelandu
‹ Fun novosti

Ne trolaj ne Novom Zelandu 05.07.

Novozelandski parlament izglasao je zakon prema kojem trolanje i vrijeđanje na internetu postaju kazneno djelo. Za ozbiljno trolanje na Novom Zelandu možeš dobiti zatvorsku kaznu od dvije godine i platiti 230.000 kuna kazne. Ouch!

Na Novom Zelandu nema šale. Ovaj put doslovno. Naime, parlament te otočke države izglasao je Zakon o štetnim digitalnim komunikacijama u nastojanju da zaustave pravu poplavu nasilja u internetskoj komunikaciji ili, kako to na engleskom ljepše zvuči, cyber-bullyinga.

Zakon je donesen uvjerljivom većinom od 116 glasova Za i samo 5 Protiv, a uporni internetski trolovi iz Novog Zelanda sad će morati paziti što drobe na internetu ne žele li završiti u zatvoru.

Svi online postovi koji se mogu svrstati pod rasizam, seksizam i vjersku netoleranciju potpadaju pod ovaj Zakon baš kao i vrijeđanje ljudi online zbog nekog hendikepa ili seksualne orijentacije.

Zakon će provoditi novoformirana državna agencija koja će stupiti u kontakt sa svim izdavačima i društvenim mrežama. Ne uspiju li riješiti prijavljeni ili primijećeni problem, slučaj će proslijediti novozelandskim sudovima.

Web stranice mogu se pravdati slobodom govora, ali samo ako uklone sporne, uvredljive postove u roku od 48 sati.

A sad zamisli da sličan zakon donesu kod nas, u Hrvatskoj. Pola bi nas ubrzo završilo iza rešetaka. Pomalo tužno, zar ne? :P

Izvor

Posljednja izmjena: 05.07.2015.
Možda će te zanimati i: