bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Nepobjedivo poker računalo
‹ Fun novosti

Nepobjedivo poker računalo 10.01.

Za poker kažu da je igra sreće, ali ponajviše vještine. Riječ je o vještini koja se da naučiti i usavršiti upornim vježbanjem. No, bez obzira koliko uporan bio nikad nećeš uspjeti nadmašiti računalni algoritam koji je, navodno, nepobjediv u igranju pokera

Ekipa kanadskih i finskih znanstvenika stvorila je novi računalni program za koji tvrde kako je praktički nepobjediv u pokeru.

'Naš program naprosto ne može izgubiti protiv ljudskog protivnika u poštenoj igri pokera', tvrde tvorci ovog softverskog čuda. Program je čedo računalnih lumena Michaela Bowlinga s kanadskog Alberta sveučilišta te njegovog kolege, finskog programera Oskarija Tammelina.

Njih dvojica, uz pomoć nekolicine suradnika, napisali su algoritam koji savršeno igra 'heads-up limit hold'em' (HULHE) varijantu najpopularnije kartaške igre na svijetu.

'Strategija koju su autori osmislili toliko je blizu savršenstvu da više nema smisla gubiti vrijeme na ovu igru', kaže Eric Jackson, računalni stručnjak koji se također bavi istraživanjem pokera.

'Stručnjake će iznenaditi to što je rješenje za tako kompleksnu igra pronađeno tako brzo', dodaje Jackson. Kao dio strategije, algoritam je naučio blefirati kako bi dodatno povećao šanse za pobjedom.

Iako blefiranje, na prvi pogled, djeluje kao dio ljudske psihologije, riječ je o još jednom elementu teorije pokera koji se da svesti na 'nule' i 'jedinice'. Bowling kaže kako se da izračunati koliko često treba blefirati da bi se došlo do najboljih rezultata.

Naravno, pokeraški algoritam neće pobijediti u svakoj ruci zbog toga što igra podrazumijeva veliku količinu sreće prilikom dijeljenja, ali što partija duže traje, program će sve više biti u plusu. Ukratko, na duge staze je nepobjediv.

Izgleda da je nakon šahovskog trijumfa Deep Blue računala nad Garijem Kasparovom 1997., došlo vrijeme da priznamo kako su nas računala prešišala u još jednoj, omiljenoj nam intelektualnoj zanimaciji.

Ako ništa drugo, još uvijek imamo šanse u 'Čovječe, ne ljuti se'.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.01.2015.
Možda će te zanimati i: