bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Online knjižnica
‹ Fun novosti

Online knjižnica 10.10.

Internet je uništio videoteke, CD shopove doveo na rub propasti, a izgleda da su slijedeće na redu knjižnice. Naime, otvorena je prva internetska knjižnica u kojoj možeš posuđivati koliko hoćeš i ne moraš brinuti hoćeš li knjigu vratiti na vrijeme

Ono što je YouTube za video ili Flickr za fotke, to je Scribd za tekstualne dokumente. Ovaj servis postoji već šest i po godina, a s vremenom je prerastao u džinovsku online arhivu na kojoj je moguće pronaći milijune tekstova iz svih područja ljudskog znanja i zanimanja. Slijedeći logičan korak bio je online arhivu pretvoriti u online knjižnicu.

Više od 80 milijuna registriranih korisnika sad ima mogućnost pretplatiti se kako bi dobili pristup tisućama knjiga izdavača HarperCollinsa u digitalnom obliku. Za 8,99 dolara, tj. 50 kuna mjesečno, pretplatnici mogu 'posuditi' djela Neila Gaimana, Paula Coelha, Sare Gruen i nebrojenih drugih autora. Posuđene knjige mogu se čitati bilo na računalu, bilo na smartfonu ili tabletu. Osim posebne aplikacije, dostupne za besplatno preuzimanje, knjige je moguće čitati i u običnom internetskom pregledniku.

Naravno, sav sadržaj na Scribdu je na engleskom, ali ovaj servis je dostupan u svim zemljama svijeta. Problem je što sve knjige nisu dostupne u svim zemljama, što je posljedica ugovora s lokalnim izdavačima.

No, prvi mjesec pristupa online knjižnici na Scribdu ionako je besplatan pa te ništa ne košta da se učlaniš, isprobaš kako stvar funkcionira i vidiš isplati li se platiti tih 50 kuna ili ne. Uglavnom, očekujemo kako će slične servise ubrzo uvesti Apple, Google i Amazon, a to će značiti i puno veći izbor te niže cijene. Mi smo spremni – dajte nam da čitamo!

Izvor

Posljednja izmjena: 10.10.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Ladislav Plentaj 15.10.2013. 01:04
  • kako ja mogu vlastite knjige objaviti preko interneta.ima ih dvije,volio bih da se mogu čitati preko in+terneta.i dali pri tome zarađujem i na koji način
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)