bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pisaća mašina tajne čuva
‹ Fun novosti

Pisaća mašina tajne čuva 13.07.

Opće je poznato da su ruske vlasti, bez obzira na ideologiju, uvijek bili pomalo paranoični. Kako drugačije, nego paranoičnom, nazvati odluku Kremlja da ponovno u upotrebu uvedu pisaće mašine, jer se boje curenja državnih tajni na internetu

Kremlj, središte ruske moći, skriva mnoge tajne. Zadnjih godina, neke od tih državnih tajni našle su put do WikiLeaksa i drugih internetskih stranica. Rusi kao Rusi, problem curenja podataka odlučili su riješiti na sebi svojstven način. Federalna Služba Ohrani (FSO), ruska agencija zadužena za čuvanje predsjednika i drugih državnih dužnosnika, ponovno će uvesti pisaće mašine za pisanje važnih dokumenata.

Logika je tipično ruska – dokumenti otipkani na pisaćoj mašini ne mogu se kopirati digitalno, te ih je puno lakše sačuvati od pogleda neovlaštenih očiju. FSO planira potrošiti 460.000 rublji na nabavu novih pisaćih mašina te rezervnih dijelova i traka za postojeće uređaje.

Razloge ove odluke ruski agenti za sigurnost pokušali su objasniti novinarima: 'Nakon brojnih WikiLeaks skandala, afere s Edwardom Snowdenom te sumnji da su strane služne prisluškivale predsjednika Medvedeva, odlučeno je da se proširi praksa stvaranja i upotrebe papirnatih dokumenata'.

Za razliku od printera, svaka pisaća mašina stvara specifičan uzorak prilikom tipkanja pomoću kojeg je naknadno moguće svaki dokument povezati s mašinom na kojem je napisan.

Nikolaj Kovalev, bivši direktor FSO-a, također brani ovu odluku: 'Svaki način elektronske komunikacije je ranjiv. Naravno, postoje načini zaštite, ali niti jedan nije 100 posto učinkovit. Dakle, ako želite sačuvati tajnu onda ju je bolje napisati rukom ili pisaćom mašinom nego na računalu'.

Ok, a što ako netko fotokopira papir s tajnom velike moći? Ili, što ako ga ukrade? Spali ga? Skenira? Što ćemo onda? S pisaćih mašina preći na glinene pločice? Ustvari, to i nije toliko loša ideja. Glinene pločice se ne mogu fotokopirati, skenirati, niti spaliti. Čekamo novi potez Rusa. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 13.07.2013.
Možda će te zanimati i: