bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pomahnitali robot Fatty ozlijedio prolaznika
‹ Fun novosti

Pomahnitali robot Fatty ozlijedio prolaznika 22.11.

Kakav naslov, ne bi ga se posramili niti vodeći hrvatski portali! Iako zvuči senzacionalistički, istina je sve što smo napisali. Robot Fatty, jedan od eksponata na Hi-Tech sajmu u kineskom Shenzenu, razbio je staklo na svom izložbenom štandu, a krhotine su ozlijedile posjetitelja sajma koji je završio u bolnici

Robote još uvijek doživljavamo kao nešto neobično, ali nije daleko dan kad ćemo početi gajiti negativne emocije prema mehaničkim stvorenjima. Uskoro, kad roboti počnu raditi poslove koje i mi radimo, mnogi će ih početi doživljavati kao prijetnju.

Sve više nespretnih i, budimo realni, glupih robota dovest će i do nesreća u kojima će nastradati ljudi. Većina takvih nesreća događat će se zbog ljudske nepažnje, no niti roboti nisu sasvim nedužni, u što su se mogli uvjeriti posjetitelji Hi-Tech Faira u Shenzenu.

Među brojnim eksponatima našao se i Fatty - prototip robota za edukaciju djece. Fatty je u jednom trenutku ‘podivljao’ i zaletio se u staklene zidove koji okružuju izložbeni štand. Staklo se rasprsnulo, a krhotine su ozlijedile posjetitelja koji je završio u bolnici.


Ispostavilo se kako Fatty nije poludio, niti mu se netko zamjerio pa je krenuo u fizički obračun već je njegov operator pritisnuo krivu tipku na računalu koje upravlja Fattyjem.

Ipak je u pitanju bila još jedna ljudska greška kojih će biti sve više dok roboti ne nauče poštovati ona tri zakona koja je postavio Isaac Asimov i tako u potpunosti isključiti famozni ljudski faktor.

Dobra vijest u cijeloj priči? Ozlijeđeni posjetitelj ubrzo je pušten iz bolnice. Što je pak snašlo nespretnog Fattyja - to nismo uspjeli saznati.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.11.2016.
Možda će te zanimati i: