bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Put kroz vrijeme s Flickrom
‹ Fun novosti

Put kroz vrijeme s Flickrom 19.05.

Inženjeri i računalni stručnjaci iz Googlea te Sveučilišta Washington napisali su algoritam koji pretražuje milijune fotografija svjetskih znamenitosti na Flickru. Kad ih pronađe i posloži po kronološkom redoslijedu, nastaje prava čarolija…

Na internetu postoji na milijarde fotografija koje uglavnom nisu indeksirane. Među tim fotkama na milijune je fotografija turističkih znamenitosti koje su uslikane u zadnjih desetak godina, otkad je kamera preselila u naše mobitele.

Upravo su te fotografije lumeni iz Googlea i sa Sveučilišta Washington iskoristili kako bi stvorili nevjerojatne time-lapse filmove. Tehnologija, nazvana 'time-lapse mining', povezuje fotografije snimljene iz približno iste točke snimanja u film koji nas podsjeća da vrijeme nikoga ne čeka.

'Osmislili smo pristup za stvaranje time-lapse videa popularnih znamenitosti koristeći fotografije iz velikih kolekcija društvenih mreža. Proces je potpuno automatiziran i iskorištava ogromne količine fotografija dostupnih online', kaže se u priopćenju za javnost.

Znanstvenici su pomoću moćnih računala i sofisticiranih algoritama pretražili više od 86 milijuna fotografija svjetskih čuda. Potom su ih sortirali prema datumu i poziciji otkud su snimane.

Preostalo ih je pustiti jednu za drugom, što je stvorilo efekt filma u kojem vrijeme protječe nevjerojatnom brzinom.

I za kraj, dobri IT maheri iz Googlea obećali su kako će uskoro računalni kod svog algoritama učiniti dostupnim svima.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.05.2015.
Možda će te zanimati i: