bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rođendan za pamćenje
‹ Fun novosti

Rođendan za pamćenje 19.04.

Prošlu je subotu Mackenzie Moretter iz Minnesote trebala proslaviti deseti rođendan. No, njeni prijatelji odbili su doći na tulum, jer Mackenzie boluje od rijetkog genetskog poremećaja. Znate što je bilo na kraju? Pa happy end, naravno :)

Proslava rođendana za klince je možda i najvažniji dan u godini. Planira se, pišu se pozivnice i nestrpljivo se čekaju gosti da zabava može početi. Slično je očekivala i 10-godišnja Mackenzie Moretter iz gradića Shakopee u Minnesoti, ali svi su njeni pozivi upućeni školskim prijateljima naišli na odbijanje.

Vidiš, Mackenzie boluje od Sotosovog sindroma – genetskog poremećaja koji uzrokuje ubrzan rast u prvih 4-5 godina života da bi se rast potom normalizirao. Kod takve djece uočava se povećani luk obrva i čeljusna kost, široko čelo, zaostajanje u psihomotoričkom razvoju te smetnje u koordinaciji pokreta uz nespretan hod.

Drugim riječima Mackenzie je različita i njeni školski 'prijatelji' zbog toga su je napustili. 'Mackenzie je puno viša od školskih kolega', kaže njen otac, Matthew Moretter. 'Djeca se prema njoj ponašaju prijateljski, ali ona nema pravih prijatelja. Nitko je ne naziva niti priča s njom. Kad dođem u školu, vidim je kako se uvijek igra sama'.

'Bila sam tužna, jer nitko neće doći na moj rođendan', prisjeća se Mackenzie. Njena se majka ipak nije predavala i na Facebooku je pozvala sve koji mogu da dođu u subotu kod njih, kako Mackenzie rođendan ne bi proslavila sama.

Poziv su vidjeli mnogi, podijelili ga na društvenim mrežama i došli u Shakopee. Između ostalih, stigli su i igrač američkog nogometa Charles Johnson s obitelji, djevojka koja se maskirala u princezu Elzu iz crtića 'Forze', stigli su i lokalni vatrogasci, lokalni restorani donirali su hranu i piće…

Sve u svemu, na kraju se skupilo nekih 300 ljudi koji su proveli cijelo subotnje poslijepodne u zabavi i igri s djevojčicom koja nije niti mogla sanjati takvu proslavu rođendana.

Naravno, dobila je i mnoštvo poklona, a gradonačelnik Shakopeeja taj je datum proglasio 'Danom Mackenzie Moretter'.

Pa, sretan ti rođendan i od nas, Mackenzie.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.04.2015.
Možda će te zanimati i: