bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sarkazam tvog kompjutora
‹ Fun novosti

Sarkazam tvog kompjutora 03.07.

Francuska tvrtka Spotter razvila je analitički alat koji, navodno, s 80 postotnom točnošću može prepoznati sarkastične online komentare. Strašno koristan taj Spotter, baš kao Sammir u našoj repki. Prepoznaj to, algoritmu nijedan!

Engleski Home Office, Europska komisija i vladari Dubaija imaju novca na bacanje. Kako znamo? Pa, jednostavno. Svi oni koriste usluge francuske tvrtke Spotter i njihov softver za pronalaženja sarkastičnih komentara na webu. Spomenuti softver prati što se o određenoj temi piše na internetu i zatim sastavlja izvješće o online reputaciji. Problem kod ovakve automatike je taj što računala ne znaju prepoznati humor, sarkazam i lagano p… u mozak, toliko svojstveno nama ljudima.

Nama su takvi komentari sasvim razumljivi i znamo da je riječ o sarkazmu, ali računala nisu niti približno pametna za takvo što. Ona sve uzimaju zdravo za gotovo. Francuzi sad tvrde kako su usavršili svoj sustav, temeljen na kombinaciji lingvistike, semantike i heuristike, a koji zna prepoznati zafrkanciju ili kritiku i uvrstiti je kao takvu u izvješće o reputaciji.

Francuski algoritam čita i prepoznaje čak 29 jezika, među kojima su i kineski, ruski te arapski. Richard May, zastupnik Spottera u Engleskoj, kaže kako je njihov alat iz godine u godinu sve bolji: 'Ništa nije savršeno, ali prije par godina nismo bili niti blizu. Tada smo pogađali u 50% slučajeva, a sad smo došli čak do 80%'.

Wow, čak 80 posto!? I sve to za minimalno 1.000 funti mjesečno, koliko Spotter naplaćuje svojim klijentima? Sjajno, nema što. Umjesto da zaposle par ljudi koji će uvijek znati prepoznati sarkazam, korporacije i ministarstva plaćaju neučinkovite računalne programe i stručnjake koji održavaju te iste programe. Uostalom, kladimo se da Spotter ne bi pronašao niti 's od sarkazma' u ovome što smo napisali.

Simon Collister, profesor PR-a i društvenih medija na London College of Communication tvrdi ono što i mi - nema čarobnog stroja koji će znati prepoznati ljudske emocije skrivene iza pisane riječi: 'Ovakvi alati su praktički beskorisni', tvrdi Simon i dodaje, 'Društvene mreže su zanimljive zbog društvene strane priče, a strojevi naprosto ne mogu shvatiti takvo što'.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.07.2013.
Možda će te zanimati i: