bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Učini malo, promijeni puno
‹ Fun novosti

Učini malo, promijeni puno 19.04.

Jedan ili dva dolara većini ne predstavlja velik izdatak, ali nekima tih par dolara predstavlja razliku između objeda i gladovanja. Zahvaljujući Googleu, uskoro ćemo pomoću smartfona moći donirati novac i pritom biti sigurni da će doći u prave ruke

Bez fanfara i pompe u medijima Google je u probni rad pustio One Today servis. Istoimena aplikacija za Android mobače može se skinuti s Google Playa, ali trenutno radi samo za američke korisnike. Cilj projekta je vrlo jednostavan i vrlo plemenit. Pomoću appa korisnici mogu u svakom trenutku donirati novčana sredstva i pritom dobiti informacije na koji način i gdje će njihova donacija biti utrošena. Mnogi od nas zaziru od mnogobrojnih neprofitnih, dobrotvornih udruga, jer ne znamo gdje novci i donacije završavaju. Nisu rijetki slučajevi pronevjere, a One Today trebao bi vratiti povjerenje u dobrotvorne ustanove i podići našu svijest o potrebi darivanja i pomaganja.

Kampanja ima i društvenu komponentu. Korisnici mogu odabrati neku neprofitnu udrugu, postaviti limit i pozvati prijatelje da donacijama dođu to tog limita. Ukoliko ekipa probije limit korisnik je dužan donirati određenu sumu, na koju se obvezao pri postavljanju granice.

Google je u projekt uključio samo one udruge s kojima već surađuje i koje su njegovi stručnjaci temeljito pretresli. Tu naprosto nema mjesta za muljaže i nenamjensko trošenje sredstava. Dobra vijest je da se udruge mogu prijaviti za pristup projektu, a loša je da moraju zadovoljavati stroge, američke porezne zakone.

Google uzima samo 1,9 posto troškova prilikom svake transakcije kreditnom karticom, a sva preostala sredstva odlaze onome kome ih je donator i namijenio. Korisnik po korisnik, dolar po dolar – čelni ljudi projekta se nadaju kako će ovaj pristup uroditi plodom i kako će mnogi instalirati ovaj app.

A mi se nadamo kako će projekt uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj tj. da će Google svoju aplikaciju otvoriti korisnicima i dobrotvornim udrugama i iz ostalih dijelova svijeta. Ne bi imali niša protiv da par puta mjesečno, umjesto na kavu i piće, 20-30 kuna darujemo za spas geparda, kupovinu školskog pribora djeci u Laosu ili za pošumljavanje nekog dalmatinskog otoka.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.04.2013.