bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
10 noviteta besplatne Windows 10 nadogradnje
‹ Tech novosti

10 noviteta besplatne Windows 10 nadogradnje 31.03.

U zadnjih osam mjeseci, od izlaska Windowsa 10 na tržište, ovaj je operativni sustav instaliran na više od 270 milijuna uređaja širom svijeta. Ponukani velikim uspjehom iz Microsofta su najavili besplatnu nadogradnju koja će ovo ljeto donijeti puno novih i lipih stvari svim korisnicima 'cenera'

Za par mjeseci, negdje tijekom ljeta, Microsoft će izdati  Windows 10 Anniversary Update – besplatnu nadogradnju sve prisutnije 'desetke'. Nova će verzija popularnog operativnog sustava donijeti brojna poboljšanja. Mi smo odabrali 10 najzanimljivijih:

1. Faca kao lozinka
Windows Hello omogućit će ti da se logiraš u Windowse pomoću otiska prsta ili putem prepoznavanja lica. Navodno je riječ o vrlo brzoj i sigurnoj zaštiti jedino ne znamo kako će reagirati na cure koje troše previše šminke.

2. Pametnije bilješke
Više od 3 milijuna korisnika svakodnevno koristi 'Ljepljive bilješke' koje dolaze s 'desetkom'. Svi oni prilično će se obradovati kad čuju da će bilješke postati pametnije, korisnije i dobiti podršku za Surface Pen.

3. Korisniji Surface Pen
Rijetki sretnici koji imaju Surface u Hrvata sad će svoje digitalno pisalo moći koristiti na novih tisuću načina – od crtanja ravnih linija pomoću virtualnog ravnala do spajanja točki na zemljopisnoj karti kako bi pronašli željenu udaljenost.

4. Nativni Facebook
Facebook, Instagram i Facebook Messenger dolaze na Windows Store. Samim tim, ove društvene mreže i aplikacije još bolje će se integrirati u Windowse i postati skoro pa sastavnim djelom Microsoftovog operativnog sustava.

5. Xbox = PC
Sve igre i aplikacije koje rade na Xboxu radit će na Windowsima i obratno. Fora, ali mi ipak preferiramo PlayStation 4.

6. Podrška za HoloLens
I Microsoft se uključuje u borbu na polju tehnologije virtualne stvarnosti. Njihov HoloLens još uvijek je u fazi razvija, ali novi će Windowsi 10 imati punu podršku za nadolazeći VR hardver iz Redmonda.

7. Cortana posvuda
Virtualna asistentica Cortana sada će te stalno slušati i ispunjavati sve tvoje želje kad je u pitanju rad na Windows 10 računalu.

8. Povratak Clippija
Microsoft se nada kako će developeri, pomoću priloženih alata, početi razvijati jednostavne botove koji će obavljati jednostavne zadaća poput naručivanje pizze, kupnje kino ulaznica i sličnih sitnica.  Nešto poput Clippija, ali daleko korisnije.

9. Skype uzvraća udarac
Skype će postati integriran s Cortanom te služiti za komunikaciju s botovima, a iz Microsofta najavljuju kako je ovo tek prvi korak revitalizacije nekad neprikosnovenog servisa za chat i pozive na daljinu.

10. Linux u Windowsima
Ovo će zanimati developere – Microsoft će u suradnji s Canonicalom omogućiti nativnu podršku za Bash Shell na Windowsima. To znači da će Linux developeri sad u Windowsima moći pokrenuti terminal kako bi radili i razvijali Linux kod bez dodatnog kemijanja i instaliranja gomile pomoćnih alata.

Izvor

Posljednja izmjena: 31.03.2016.
Možda će te zanimati i: