bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
128 giga je danas, ono što je 16 GB bilo jučer
‹ Tech novosti

128 giga je danas, ono što je 16 GB bilo jučer 23.03.

Izgleda da nas u budućnosti čeka sve više smartfona koji neće imati mogućnost proširivanja memorije. Po nama, to je priličan nedostatak kojeg će Samsung pokušati nadoknaditi ugrađivanjem 128 giga integrirane memorije u većinu nadolazećih Galaxyja

Samsung je ovih dana predstavio dva nova memorijska modula kapaciteta 128GB. I dok ćemo superbrzu UFS 2.0 memorija vidjeti samo u Galaxyju S6, nešto sporiji i jeftiniji eMMC 5.0 memorijski moduli trebali bi osvanuti u daleko većem broju uređaja.

Testovi pokazuju da ova memorija može baratati s 5.000 IOPS-a (ulazno-izlaznih operacija u sekundi) što je i do deset puta brže od standardnih memorijskih kartica ili 'dovoljno za procesiranje HD videa i naprednih višezadaćnih značajki', hvale se iz Samsungove PR službe.

Nagađa se da će ovakve, eMMC 5.0 memorijske module od 128GB, Samsung ugrađivati u mobače srednje klase, kakve i sami najčešće kupujemo.

Dobra vijest, u svakom slučaju, ali bojimo se da iza ovakve odluke stoje drugi, manje ugodni razlozi. Naime, u skoroj budućnosti mogli bi viđati sve više smartfona bez utora za proširenje memorije.

Drugo, iako je integrirane memorije na novim mobitelima sve više, sve je više i predinstaliranog softvera, takozvanog bloatwarea, koji uglavnom ne služi ničem drugom nego da nas živcira i usporava nam rad uređaja.

Ne sumnjamo da će i drugi proizvođači mobilnih uređaja, od kojih mnogi nabavljaju memorijske module upravo od Samsunga, također razmisliti o povećanju prostora za pohranu na svojim uređajima.

Samo da se i oni ne sjete kako nam ne trebaju utori za memorijsko proširenje. Nije da ne možemo bez njih, ali kad nam uistinu zatrebaju onda smo zahvalni što ih imamo.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.03.2015.
Možda će te zanimati i: