bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
41MP na ruci
‹ Tech novosti

41MP na ruci 14.08.

Ok, izgleda da je smartwatch zbilja gadget budućnosti. Naime, čak su i poslovično oprezni Švicarci počeli izrađivati pametne satove, ali oni, za razliku od raznoraznih Kickstarter plastičnjaka, ne štede truda, niti novca

Kad su satovi u pitanju, nema do Švicaraca. Švicarski satovi s razlogom su na cijeni, a majstori iz ove alpske države stoljetnu tradiciju proizvodnje ručnih satova doveli su do savršenstva. Swiss Made ručni sat sinonim je kvalitete, ali i prestiža. Nimalo ne sumnjamo da će i prvi, pravi švicarski smartwatch, Hyetis Crossbow, postati pravi hit i mračni predmet želja mnogih zaljubljenika u ručne satove.

Skoro svi pametni satovi na tržištu nisu pretjerano skupi iz jednostavnog razloga što nisu niti pretjerano kvalitetni. Istina, Pebble, Sony Smartwatch, Strata i ostali pametni satovi koje trenutno možeš kupiti, izgledaju dobro i imaju u sebi cijelo čudo elektronike. No, što to vrijedi kad su uglavnom izrađeni od plastike i jeftinih metala. Crossbow je naspram postojećih smartwatcheva, ono što je Rolls Royce naspram Fiata.

Švicarac je izrađen od titanijuma, a ne od plastike dok lice sata štiti safirno staklo. Kvaliteta i završna obrada su besprijekorni, ali Crossbow tu ne staje. Naime, glavna odlika ovog sata je nevjerojatna 41MP kamera. Objektiv, smješten na gornjoj strani sata, ima optički zum, a okružen je mini bljeskalicama. Švicarci su u sat uspjeli ugurati i mikrofon pa, osim fotografija, s Crossbowom možeš snimati i filmiće pristojne kvalitete. Sve što snimiš možeš odmah prebaciti na smartfon s kojim je sat uparen. Potpuno mu je svejedno koji mobač imaš - radi s iPhoneom, Androidima i WP8 mobitelima. Možeš ga povezati Bluetooth vezom, putem Wi-Fija ili NFC-om. U Hyetisu su zbilja mislili na sve.

Naravno, zaštitno staklo ujedno je i zaslon osjetljiv na dodir, a sat u sebi skriva pravu hrpu senzora: visinomjer, GPS, termometar, biometrijske senzore… Crossbow se puni putem priloženog indukcijskog, bežičnog punjača, a bit će ga potrebno nafilati svakih dan-dva. Druga mana mu je očekivano visoka cijena. Hyetis uskoro počinje primati prednarudžbe po akcijskoj cijeni od 'samo' 1.200 dolara.

Hm, da vidimo. Ako se odreknemo kave, izlazaka, slatkog, hrskavog i svega što volimo trebat će nam… Nema šanse. Nego, koliko ono iznosi Eurojackpot ovaj tjedan? 

Posljednja izmjena: 14.08.2013.
Možda će te zanimati i: