bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App za otkrivanje raspoloženja
‹ Tech novosti

App za otkrivanje raspoloženja 09.05.

Svakim danom, naši mobači postaju sve 'pametniji' i vrjedniji. Dugom nizu mogućnosti mobilnih uređaja uskoro će se pridružiti i analiza glasa. Očekuju se kako će ovakvi uređaji pomoći pri liječenju osoba s bipolarnim afektivnim poremećajem

Istraživači sa Sveučilišta Michigan razvili su mobilnu aplikaciju koja prati skoro, pa neprimjetne promjene u kvaliteti glasa za vrijeme telefonskih razgovora. Aplikacija ima velik potencijal kao alat za otkrivanja promjena raspoloženje – iznimno važnih kod osoba koje boluje od bipolarnog afektivnog poremećaja (BAP).

Procjenjuje se kako od ovog poremećaja boluju milijuni širom svijeta, a neki idu tako daleko da tvrde kako 1% stanovništva ima teži ili blaži oblik jedne od najučestalijih psihoza. Osobe koje boluju od BAP-a u određenim vremenskim periodima mijenjaju raspoloženje, od manije do depresije i natrag. Vrlo je važno što prije dijagnosticirati takve promjene kako bi bolesnici mogli uzeti prepisane im lijekove.

Sad će takvo što biti daleko lakše, objašnjava vođa istraživačkog tima Zahi Karam: 'Rezultati istraživanja daju nam preliminarne dokaze kako možemo prepoznati raspoloženje u glasu i sve to zahvaljujući analiziranju svojstava glasa, bez da zadiremo u privatnost korisnika'.

Aplikacija radi na Android uređajima, cijelo vrijeme se vrti u pozadini i automatski prati obrazac glasa za vrijeme poziva. Važno je napomenuti da aplikacija prati i analizira samo ono što govori korisnik, ne i osobu s druge strane žice.

'Što više podataka prikupimo, naša će aplikacija postati sve boljom', tvrdi Karam i dodaje, 'Naš krajnji cilj je predvidjeti promjene raspoloženja unaprijed'.

Vjeruju se kako će ova tehnologija pomoći i osobama koje pate od drugih, sličnih poremećaja.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.05.2014.
Možda će te zanimati i: