bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bluetooh 4.2 - u čemu je razlika?
‹ Tech novosti

Bluetooh 4.2 - u čemu je razlika? 28.11.

Iskreno, Bluetooth nas pomalo živcira. Koristan je za povezivanje uređaja, ali guta puno struje, treba ga uparivati, profili se svako malo zblesiraju… Bilo je krajnje vrijeme da poboljšaju Bluetooth standard kako bi bio pouzdaniji, brži i sigurniji

Bluetooth Special Interest Group (SIG) odgovorna je za razvoj novih Bluetooth standarda. Ovih su dana, nakon punih 12 mjeseci čačkanja i optimizacije, napokon objavili specifikacije novog Bluetooth standarda pod rednim brojem 4.2.

Što je nova u novom standardu? Za početak, novi Bluetooth podržava IPv6 adrese što, prevedeno na normalni hrvatski, znači da Bluetooth uređaja više neće biti potrebno uparivati već će se sami spajati na internet putem obližnjeg Bluetooth/WiFi rutera.

Nova verzija trebala bi biti brža te pouzdanija kad je u pitanju prijenos podataka. Navodno 4.2 postiže 2,5 puta veće brzine transfera od prethodnika. Veća brzina trebala bi rezultirati i manjom potrošnjom energije.

Puno je pažnje posvećeno zaštiti privatnosti korisnika pa tako novi Bluetooth standard koristi algoritme za enkripciju podataka te stalno mijenja MAC adresu kako bi se otežalo 'prisluškivanje' Bluetooth uređaja.

Također, bez dozvole korisnika Bluetooh uređaji se više neće automatski upaliti čim se nađu u blizini drugog uređaja ili nekog dućana koji koristi Bluetooh signal za reklamiranje na tvom mobaču.

Sad nam samo preostaje da pričekamo prve uređaje koji će podržavati novi standard pa da se počnemo bežično spajati brže, pouzdanije i sigurnije.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.12.2014.
Možda će te zanimati i: