bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bus za mobilnu ekipu
‹ Tech novosti

Bus za mobilnu ekipu 03.04.

Živimo umreženi, znamo što se, kad i gdje događa, ali sve to ne vrijedi dok se vozimo. Promet je još uvijek spor i opasan po živce. Vrijeme je da mobilna tehnologija nađe svoje mjesto i u vozilima. Upoznaj microMAX - minibus kojim bi se htjeli voziti svaki dan

Frank Rinderknecht, osnivač švicarske tvrtke Rinspeed, oduvijek je bio pomalo čudan, jednako kao i vozila njegove tvrtke. Na primjer, sQuba je konceptni automobil koji je ujedno i podmornica, a iChange neobično vozilo koje mijenja oblik ovisno o broju putnika, a kontrolira se putem iPhonea. Najnoviji Rinspeed, predstavljen na netom završenom Sajmu automobila u Ženevi, nije nikoga previše začudio, jer djeluje prilično izvedivo u usporedbi s ostalim konceptima iz te švicarske tvrtke.

microMAX je minibus u pravom smislu te riječi. Dug je poput prosječnog automobila, a može prevesti tri putnika. Prtljaga nije problem, jer microMAX ima dovoljno mjesta i za sklopljena baby kolica ili par kufera. Posebna pažnja posvećena je materijalima i kvaliteti izradi interijera. Putnici na raspolaganju imaju aparat za kavu i frižider, a cijela unutrašnjost izgleda poput nečijeg moderno opremljenog dnevnog boravka. Naravno, besplatan pristup internetu u svakom busu se podrazumijeva.

Štoviše, korisnike ovog konceptnog električnog vozila potiče se da koriste internet te da se priključe zajednici koja bi trebala olakšati putovanje busom. Svaki microMAX spojen je na 'Harman Cloud', mrežu koja vozaču, putem 19-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, omogućava da pronađe najbrži put između dvije destinacije, da izbjegne gužve te da pronađe putnike blizu rute kojom se kreće. Članovi zajednice putem smartfona unose podatke o stanju u prometu, o tome gdje se nalaze i gdje žele ići, a softver potom te podatke pretvara u interaktivnu kartu koja vozaču olakšava posao.

microMAX je opremljen NFC tehnologijom tako da se i plaćanje obavlja putem mobača. Javiš gdje si, pričekaš, upadneš u bus, skuhaš si kavu, popričaš s ekipom, vidiš što ima novog na netu i eto te na odredištu. Autobusna karta je već naplaćena s tvog NFC smartfona, a ti nastavljaš dalje u svijetlu, mobilnu budućnost. Bjutiful.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.04.2013.