bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Gasi se AltaVista
‹ Tech novosti

Gasi se AltaVista 29.06.

Čelni ljudi Yahooa na sve načine nastoje smanjiti troškove pa su tako odlučili ukinuti desetak nerentabilnih tvrtki u vlasništvu korporacije. Među otpisanima se našla i AltaVista – tražilica koju su internetski veterani koristili prije pojave Googlea

Google je danas sinonim za pretraživanje weba. Unatoč konkurenciji u vidu Yahooa, Microsoftovog Binga, sve popularnijeg DuckDuckGoa i mnogih drugih manje popularnih tražilica, toliko dugo su na vrhu da smo zaboravili da internet nije počeo s Googleom. I prije smo koristili tražilice, a jedna od najpopularnijih bila je AltaVista.

AltaVista se pojavila krajem 1995. godine i ubrzo postala početnom stranicom mnogih tadašnjih web surfera. Bila je brza, pouzdana tražilica s jednostavnim dizajnom. Uvedene su i neke odlične usluge poput 'Babel Fisha', online prevoditelja koji se i dan danas koristi diljem weba. Slijedeće tri godine, sve je bilo divno i krasno. No, 1998. na scenu stupa Google, a u AltaVisti vuku iznimno glup potez i jednostavnu tražilicu pretvaraju u portal načičkan reklamama, člancima, nepotrebnim servisima… svemu onome čemu nije mjesto na jednoj tražilici.

AltaVista je počela sve više zaostajati za Googleom i ubrzo završila na samom dnu. Tražilica je godinama stagnirala, doživjela dizajnerske promjene i povratak na jednostavan dizajn, ali bijeg s dna više nije bio moguć. Tvrtka je od 2003. u vlasništvu Yahooa koji je u međuvremenu AltaVistu skoro u potpunosti integrirao sa svojom Yahoo tražilicom.

O gašenju AltaViste šuška se već godinama, a sad je stigla i službena obavijest. AltaVista se gasi 8. srpnja i tako još jedan veteran, koji se nije znao prilagoditi novom vremenu, odlazi u zasluženu mirovinu.

Hasta la vista, AltaVista.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.06.2013.
Možda će te zanimati i: