bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Kraj roaminga u EU?
‹ Tech novosti

Kraj roaminga u EU? 30.05.

Europska povjerenica za telekomunikacije i tehnologiju Neelie Kroes pozvala je danas, u svom govoru pred Europskim parlamentom, na potpuno ukidanje roaminga u ujedinjenoj Europi i to već slijedeće godine

Nizozemka Neelie Kroes već tri godine je na čelu EK za telekomunikacije i tehnologiju. Poznata je po podršci besplatnom i 'open source' softveru, zalaže se da EU što više pomogne običnim ljudima, a njen današnji prijedlog na tragu je te politike. Naime, povjerenica Kroes u svom govoru pred Europskim parlamentom pozvala je zastupnike da po ubrzanoj proceduri usuglase paket zakona o jedinstvenom telekom tržištu do Uskrsa slijedeće godine: 'Želim da pokažemo građanima kako je EU relevantna u njihovim životima', kaže Kroes. 'Želim da se možete vratiti među vaše glasače i da možete reći kako ste ukinuli roaming'.

Uvjerena je da će ukidanje rominga u EU biti itekako dobro za ekonomiju, ali da su ovaj put 'ljudi važniji od brojki'. 'Pogledajte mlade – generaciju koja najviše želi biti povezana, ali koja najmanje glasa. Treba im snažna, digitalna ekonomija kako bi pobjegli od nezaposlenosti. Mislite i na one starije – na ljude kojima su potrebni digitalni servisi kako bi ostali zdravi i aktivni, bez da izgube dostojanstvo i neovisnost', pozvala je na akciju povjerenica Kroes.

Osim toga, u svom je govoru najavila poštivanje internetske neutralnosti i poduzimanje odlučnih koraka u borbi protiv cyber kriminala te ostalih internetskih opasnosti.

Prođe li ovaj zakon u Europskom parlamentu, to znači da ćemo uskoro moći putovati širom Europe i razgovarati na mob te mobilno surfati koliko nas volja. Od Štokholma do Nikozije, od Varšave do Lisabona, od Zagreba do Londona – s istom SIM karticom, istim mobitelom i istim cijenama. \o/

Izvor

Posljednja izmjena: 30.05.2013.
Pitanja i komentari
  • Ico Goya 07.04.2015. 10:40
  • Podržavam ovu inicijativu. Ako smo u istoj uniji trebali bi imati i povoljnije usluge telefoniranja i interneta. Monopol više ne postoji što rezultira snižavanjem cijena usluga za korisnike.
    Potpisao sam ugovor kod jednog hrvatskog operatera fiksne telefonije gdje su svi pozivi u EU na mobitel ili fiksni besplatni, samo se naplaćuje uspostava poziva od 20 lp.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)