bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Popcorn Time virus
‹ Tech novosti

Popcorn Time virus 15.12.

Računala širom svijeta počela su ‘obolijevati’ od novog virusa. Ustvari, riječ je o ransomwareu, programu koji ti zaključa računalo dok ne platiš. Popcorn Time se od sličnog malicioznog softvera razlikuje po tome što nudi mogućnost ‘otključavanja’ računala i u slučaju da proširiš zarazu na dva nova računala. Prava hakerska piramidalna shema

Znaš li kako surfati sigurno i držiš se osnova IT sigurnosti, onda su šanse da se zaraziš malwareom praktički nikakve. No, ako si jedan od onih koji ne koriste žmigavce dok se prestrojavaju, bacaju opuške po ulici, a računala im služe samo za provjeru rezultata na kladari - prilične su šanse da ćeš kad-tad otvoriti maliciozni attachment i računalo zaraziti ransomwareom, poput Popcorn Timea. Karma, što ćeš.

Nesretnici koji računala zaraze Popcorn Timeom, malwareom koji nema nikakve veze s istoimenim torrent servisom, mogu otključati podatke, ako tvorcima ovog zla uplate 1 bitcoin. Prevedeno na naški, to bi bilo nekih 740 eura ili 5.500 kuna.

Druga je opcija slanje linka za preuzimanje malwarea osobama koje poznaješ. ‘Ako dvije ili više ljudi instalira datoteku s tog linka i plati otkupninu, tvoje ćemo podatke otključati besplatno’, kažu hakeri koji stoje iza Popcorn Timea.

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju da takvo ponašanje ne garantira otključavanje računala te da pomaže financiranje hakerskih skupina koje na ovaj način dolaze do lake zarade.

Ako naletiš na ransomware na svom računalu, prvo kontaktiraj IT lumena kojeg svatko od nas ima u ekipi. Sve i da ne uspije ukloniti maliciozni softver, staro, dobro formatiranje diska i ponovna instalacija Windowsa uvijek pomažu.

A podaci? Vidiš, tome služe Dropbox, Google Drive, One Drive i ostali besplatni cloud servisi.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.12.2016.
Možda će te zanimati i: