bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Prodaje se exploit, za cijenu ne pitaj
‹ Tech novosti

Prodaje se exploit, za cijenu ne pitaj 24.09.

Nekad je bio slavni haker koji je provaljivao u računalne sustave IBM-a, Nokie i Motorole. Potom je završio u zatvoru, a kad je izašao na slobodu postao je dobrica. Tako je bar izgledalo sve do novog poslovnog pothvata sredovječnog hakera

Otkako je izašao iz zatvora, legendarni haker Kevin Mitnick za život  zarađuje legalno. Koristi svoje vještine kako bi velike tvrtke zaštitio od napada hakera kakav je i on nekad bio. Valjda je ostario ili ga je boravak u zatvoru naveo na pravi put.

No, njegov zadnji poslovni pothvat djeluje kao da nema previše veze sa zakonom i ne bi nas začudilo da Kevin opet završi s one strane rešetaka. Naime, počeo je nuditi Absolute Zero Day Exploit Exchange, online servis koji prodaje 'ekskluzivne exploite'. U prijevodu, kad hakeri otkriju bug ili propust u operativnom sustavu ili nekom programu, Kevin će to otkriće prodati zainteresiranim tvrtkama i državnim agencijama.

Cijena jednog ovakvog paketa iznosi 100.000 dolara, pa i više, a 'premium' kupci dobit će obavijest čim se neki exploit otkrije za bilo koji program, bez obzira je li njihov ili ne.

Mitnick tvrdi kako provjerava kupce i da nema namjeru informacije prodavati kriminalcima ili tajnim službama, ali nekako mu nismo skloni vjerovati. Zašto? Možda zato što izgleda poput trgovca rabljenim automobilima, a znamo koliko su oni iskreni.

Uostalom, sam Mitnick kaže: 'Imamo neke klijente koji su nam dali popis stvari koje traže, poput exploita u toj i toj verziji Chromea. To je baš poput popisa želja na Amazonu'.

Zvuči full legalno, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 24.09.2014.
Možda će te zanimati i: