bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
USB stick koji uništava sve u što ga utakneš
‹ Tech novosti

USB stick koji uništava sve u što ga utakneš 07.09.

Za nekih 400 kuna sad možeš nabaviti USB stick koji će spržiti bilo koji elektronički uređaj u kojeg ga umetneš. Računala, printeri, televizori, kamere…. ništa nije sigurno pred ovim čudom za kojeg proizvođači tvrde da je napravljen radi povećanja informatičke sigurnosti?!

USB Kill stick, istoimene tvrtke iz Hong Konga, radi na prilično jednostavnom principu – dovoljno je da ga utakneš u bilo koji USB utor, a stick će električnu energiju iz ugrađene baterije propustiti kroz kondenzator  i 'isporučiti' je višestruko pojačanu u USB slot.

Na opremi koja nema nikakvu zaštitu ovaj će strujni udar 'trenutno i trajno onesposobiti nezaštićeni hardver', hvale se proizvođači.

Sigurno se pitaš zašto bi netko proizveo ovako maliciozan gadget? Zbog sigurnosti, uvjeravaju nas iz Kill sticka.

'Svaki javni USB port može se smatrati mjestom potencijalnog napada', objašnjavaju oni.

'Kod zaštite podataka, portovi su često zaštićeni kako bi se spriječilo curenje podataka ili infiltracija zlonamjernim softverom, ali rijetki su portovi zaštićeni od strujnog udara.' Iskreno, nama ovo zvuči kao da proizvođač pojačanog stakla počne razbijati prozore.

USB Kill stick košta 50 eura, a Test Shield, uređaj koji omogućuje testiranje prozora, pardon – portova, na strujne udare bez njihovog uništavanja košta dodatnih 14 eura.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.09.2016.
Možda će te zanimati i: